Beginpunt

Naerdinclant

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Naerdinclant
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1946-03-09 tot 1970
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: bruin/groen (blauw)

Vergroot
Er zijn 3 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 40. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Troep opgericht als afsplitsing van de Hilfertheem op 9 mei 1946. Tegelijk met deze (junioren) troep werd ook de horde wegens een teveel aan leden gesplitst.

De groep is zo genoemd in navolging van de Hilfertheem wat de oude naam voor Hilversum is want Naerdinclant is de oude naam voor het Gooi: het land van Naarden (belangrijkste stad, waar het Muiderslot stond).

Na in het begin (natuurlijk) tijdelijk de Hilfertheem das gedragen te hebben mede omdat er een textielschaarste was kregen ze van een Canadese groep, die hen geadopteerd had, donkerbruine dassen met een groene rand.

Deze werden enige tijd gedragen (tot ±1950?) maar bleken niet zo handig omdat deze ook door de Ten Boom gedragen werd, daarom werd evenals de Hilfertheem een ruit gekozen: de McDonald (blauw).

De eerste tijd zat de troep op het 'landje van Groote' (voorzitter van de 'Hilversumsche Padvinders') maar zwierf daarna van de ene plek naar de andere wat een moeilijke tijd was. Na veel moeite kwam het zover dat op 25 september 1948 de eerste steenlegging van het nieuwe troephuis aan de Bachlaan in het Spanderswoud plaatsvond.

De horde bouwde haar hordehol op het landje aan de Palestrinalaan nadat ze het, een clubhuis van groen/zwart NSF (Philips voetbal), zelf hadden afgebroken aan de Beresteinsweg (in 1946).

In 1946 werd nog een gezamelijk zomerkamp voor de drie troepen gehouden (Hilfertheem, Naerdincland en Generaal Winkelman) waarbij de hopmannen elkaar om de beurt af losten, zo weinig vakantie had men toen!

Over de verdere geschiedenis van de groep is mij niet veel bekend maar wel hoe de groep aan een eind kwam. Omstreeks 1970 besloten de groepen de Naerdinclant en Die Gooische Treckers door een tekort aan leden en leiders aan beide zijden tot een fusie. Hierbij koos men de naam van destijds wijlen Hilfertheem en daarmee ook zijn das en groepsnummer. Het onderkomen is echter in al die jaren onveranderd het Krämerhuis in het Spanderswoud gebleven.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 32 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog