Beginpunt

Het Oudbruin Plakboek ...

Korte link voor deze bladzijde: www.floep.org?x=031214-04
reageer | vorige | volgende | serie | datum: 1956-XX-XX (CEL)

Nieuw Valkeveen.

 afbeelding: 031214-04 - Klik voor volgende foto.
Foto: copyright © fa.design (niet kaart) - 031214-04 (8)
Beschrijving: Overzicht van het landgoed Nieuw Valkeveen. De onderliggende kaart is de 1832 kadastrale kaart. Het is duidelijk zichtbaar hoe de voormalige rechte vaarten zijn gebruikt voor de aanleg van de ringgracht, het grote Eiland (11) en de 2 kleine eilandjes, het Eendeneiland (9) en het Rozeneiland (10). De oorspronkelijk route tussen Huizen en Naarden (Huizerweg) is omgelegd en loopt nu ten oosten van 'Bergerac' (30) en de boerderij 'Nieuw Valkeveen' (29). Dit is de huidige Meentweg (25). De Meentweg loopt naar de Naarderstraat (23) en de Huizerstraatweg (22). Het verlengde van de Meentweg is de Flevolaan (24). De 2000 luchtfoto laat de locatie van de gebouwen in dit deel van het landgoed zien. 28 is de boerderij 'de Heerlijkheid'. Ten oosten van Nieuw Valkeveen ligt het landgoed Drafna (27) en het Vogellaantje (26). Aan de noordkant de Oostdijk (31). Het landgoed had twee toegangswegen. De zuidelijke ingang naar het huis Nieuw Valkeveen (1) en de westelijke ingang, vermoedelijk voor de kwekerij Nieuw Valkeveen (19). Bij deze ingang vinden we ook het 'De Bazel-huisje' (20) tegenover de 'Chemische Fabriek Naarden' (geur en smaakstoffen). Het hoogste deel van het landgoed was de Koepelberg (13). Op het Eiland (11) vinden we tevens het Eikenhakhoutbos (16), de Rots (17), de Elzenkamp (18), de Moslaan (15), de Moestuin (12) en het Lariksbos (14). Nabij het huis liggen de menangerie (2), de tennisbaan (3, oranje) en de Kastanje- of Croquetlaan (4). Daarnaast (aan de oostzijde van het landgoed) vinden we de boomgaard (5) en het weiland (6). Twee bruggen verbonden het Eiland met het woonhuis, de Paardenbrug (7) en de Koepelbrug (8).

Het verloop van de paden behoort bij de situatie in 1956. Het is ook duidelijk dat er geen verbinding is tussen de boerderij en het huis via het landgoed.

Witte nummers zijn 1832 perceelnummers.

Bronvermelding: Schaftenaar, H. en A.P. Kooyman-van Rossum (1991) "Nieuw Valkeveen, een landgoed in de zanderij", Stichting Vijverberg, Naarden.

Aanvullende informatie is altijd van harte welkom (gebruik reactie).

 

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 2 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2019 (WH)
© design: fa.design
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog