Beginpunt

Vragen en verzoeken ...

Het X-Lied?

Door: Hans van der Veen
26 januari, 2003: Als ik me goed herinner heb ik van Jos Delville (Rijsenhout) dit fotokopietje van het X-lied gekregen. Het aardige is dat de tekst geschreven is door "W. en T. ten Boom-Veen". Dat is Willem ten Boom, in 1932 oprichter van Heidepark, en zijn vrouw. Helaas is het lied niet gedateerd, hoewel ... Het lied wordt "aangeboden aan de jeugd van Nederland door het X-comité (Hilversum)".

Wat is dat het X-comité? Is dat een padvindersaangelegenheid en heeft het met het ontstaan of béstaan van de X-groepen te maken? De X-groepen is een begrip van ná de Tweede Wereldoorlog. Willem ten Boom overlijdt in december 1946. Dan hebben we dus een behoorlijke aanduiding wanneer dit lied is ontstaan.

Dick Kam heeft de gehele melodie even nagespeeld op de guitaar en is beschikbaar als een mp3 bestand. [3Mb]

Maar waarom is dit lied geschreven? Was er een aanleiding voor? Zijn er padvinders of anderen die dit lied gezongen hebben? Was het een 'scouting hit'? Wie kan ons meer over dit lied en haar gebruik vertellen? Ik ben benieuwd.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 51 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog