Beginpunt
Terug naar: zoeken | alle artikelen

e-Boomerang 2001 - Special: Henk Siepel.

Door: Henk Siepel
Aangestoken door het goede werk van anderen en verbaasd over de impact die het initiatief van de reünie en de websites bij mij hebben teweeggebracht, mijn eerste bijdrage aan het ontrukken van de vergetelheid en van wat memoralia. Zie ook 'Meneer Siepel's Songboek'.

Welpen:

Ik ben in de winter van 1957-1958 bij de welpen gekomen als jongetje van 8 jaar. Geïnstalleerd in de sneeuw. Ik heb nog film (nu video-opnamen) van die installatie (see also Eddie Kam Special).

Ik heb trouwens nog heel veel video's uit die tijd. Bijzondere evenementen als de door de Athabascan georganiseerde Districtswedstrijden voor welpen. Elke groep was een land. Wij waren Zwitsers en hadden zo?n zwart kalotje op. Dit evenement speelde zich af op de Hoorneboegse heide.

De huisvesting van de Athabascan was belabberd. Welpen en verkenners konden niet verder uit elkaar gehuisvest zijn. De welpen in een oude vervallen garage bij de Jacobus Penweg, onder de watertoren. Toen daar nieuwbouw moest komen vertrokken wij naar een andere garage achter een grote villa aan de ... [volgens Ed was dit de Regentesselaan] ... volgens mij [Henk] ergens bij het hertenkamp. De verkenners huisden in een oud Duits wachthuisje van de munitieopslagplaats Zwarte Bergen. Die plaats was veilig ver weg van de grote bunkers die rond het vliegveld lagen (Fliegerhorst Hilversum). De leiding poogde dit te verbeteren door fondsen te verwerven voor een eigen honk. Het Bouwfonds Athabascangroep. Mijn hele actieve padvinderstijd (1957?1972) heb ik dit fonds gekend, het doet mij dan ook deugd dat de Athabascan nu een eigen honk heeft. Wij hebben veel activiteiten gepleegd om dat fonds te vullen, luciferdoosjes verkopen en o.a. De Pasar Malam in gebouw Salem. De vader van Eddie gaf hiervoor het idee. Hoe kan het anders.

1958 ? WEZOKA in Uchelen (bij Apeldoorn)

1959 ? WEZOKA Velsen (thema reddingwezen - bezoek aan een zelfrichtende moterreddingboot (naam ben in even kwijt ... [dat was de redingsboot 'Neeltje Jacoba' ? De Koninklijke Nederlandse Noord en Zuid Hollandsche Reddings Maatschappij - CTvW] wij hadden functies als motordrijver, opstapper, schipper. De nesten hadden allemaal een naam van een reddingboot [dat waren: Brandaris, Dorus Rijkers, Kurt Carlsen and Insuline - CTvW].

De penning die wij allen bij het 50 jarig bestaan van de padvinderij hebben gekregen (plaatje volgt nog).

1960 ? WEZOKA in Leersum. Wij waren daar allemaal ridders.

1961 ? WEZOKA in Otterlo. (thema Indianen)

1962 ? WEZOKA in Lunteren?

Na vier jaar welp te zijn geweest in het zwarte nest en maar een ster gehaald. De 2e ster was voor mij onbereikbaar. Ik kon geen 20 kniebuigingen maken. (Toen ik volwassen was hebben ze ontdenkt waarom niet. Een foutje in mijn rugwervel.) Dit heeft mij heel wat frustratie gekost. Maar men was hard in die tijd.

Verkeners:

Op je twaalfde moest je naar de verkenners. Ik was lid van de zwaluwen.

1963 ? VEZOKA in Moergestel. Daar kreeg ik mijn kampdoop rond het Wilhelminakanaal.

1964 ? VEZOKA in Hoenderloo.

Rond deze tijd is het dartincident zoals Eddie het ook memoreert. Ik herinner me omdat ik er bij was. Wij waren wat aan het pijltjes gooien op de Hoorneboeg toen een van die pijltjes ik meen in Johan Wagenaar zijn been terecht kwam. Dat was een raar gezicht en heeft zeker op de betrokkenen indruk gemaakt.

In deze tijd heb ik ook een muurschildering gemaakt in het troephuis op de hoorneboeg in de zwaluwen hoek. Een bos en heide gezicht.

1965 ? VEZOKA in Eupen (ZL) met een aantal zijn wij op de fiets daarheen gegaan. Een aantal oudere "verkenners" wij hadden rowans of voortrekkers zijn toen doorgefietst naar Francorchamps in Belgie.

Een andere onbezonnen daad die diepe indruk op me heeft gemaakt is de fosforgranaat die wij gevonden hadden en in de kachel van het honk hebben gegooid. Dit had anders kunnen aflopen.

1966 ? Johan van ?t Hof, Hans Guttinger en ik Henk Siepel, maakten een fietstocht door Zuid Engeland (over Zeebrugge?Dover naar Southampton v.v.)

Voortrekkers/Leiding:

Als je 16 jaar was geweest was de verkennerij voor je afgelopen. je werd dan voortrekker bij de IP-stam (Celliers en Athabascan). Ik ben toen met Johan van ?t Hof en Hans Guttinger naar de Peddelaars gegaan. De Peddelaars beheerden het padvinderskampeerterein "Beukenwoud" op de Lage Vuursche. Ook organiseerden wij toen een tweetal weekends op het voormalige Fort Pampus voor verkenners uit de omgeving.

De poort van Beukenwoud en een kampvuur geleid door "Boris Chapchall" een bekende schout uit die tijd.

Met Juul Guttinger ben ik assistent welpenleider geworden bij de Albert Sweitzergroep in Nieuw Loosdrecht, mijn naam was toen RAMA, de stier. De naam RAMA ben ik blijven dragen als Assistent Welpenleider.

Later vroeg Wim Griffioen (Celliers), die ik kende van de drumband, mij hem te helpen bij de Celliersgroep. Weer later rond 1970 vroeg Hans van Woerkom, die ik kende van de Peddelaars, mij of ik bij de Athabascan kon helpen. Eddie Kam was daar ook Assistsent Welpenleider. De kring was weer rond. Hans is de enige die ik nog regelmatig zie, gek ... terwijl ik aan zoveel anderen toch hele goede herinneringen heb.

Je hebt in je jeugd een aantal vaardigheden opgedaan waar ik nu nog, dan wel niet dagelijks, plezier van heb. Ik kan beter knopen dan menig matroos, kan beter barbequen dan welke kok en maak ook een betere sate (Nog steeds dank aan mevrouw Kam).

Ik was ook lid van de Districts Drumband. Ik moest mij trompet ophalen bij van de Maarel die toen een kwekerij had naast de Oud katholieke kerk op het Melkpad. Die trompet, een oude Britse legerklaroen, ligt nu ergens tussen de spouwmuur van het 'toenmalige' clubhuis van de Generaal Winkelmangroep aan de Holle weg. Wij traden niet zoveel op. Koninginnedag en met St. Jorisdag. Toen de band eind jaren zestig ter ziele ging ben ik naar de Zeeverkenners Drumband van de Zuiderkruisgroep gegaan.

Ervolgen ook nog foto's van een optreden van de Districts Drumband ergens in een openlucht amphitheater in Hilversum Noord en nog wat foto's van een Koempoelan (weekend for leaders) in Ommen eind zestiger jaren. Ik herinner dat we heel wat afgezongen hebben in die tijd. Ik dacht dat ik alle songboeken nog had. Ben op deze site [e-Boomerang] in ieder geval een omissie tegengekomen. Ik zal een aantal typische Athabascan liederen uit mijn tijd nog doneren op het web (zie ook Meneer Siepel's Songbook).

Hier nog wat materiaal van Henk, gevonden in een oude schoenbox en ontvangen op 16 juli 2001. Deze foto's zijn genomen (en afgedrukt) door Henk. Oudbruin heeft de foto's wat opgeknapt. Het materiaal: Celliers welpenkamp in Hoek van Holland of Beverwijk, mogelijk in 1966 en wat foto's uit Henk's tijd bij de Albert Schweizer (1966-1967).

Interessant feit: Ooit afgevraagd waarom Henk Siepel ook bekend is als "Meneer Siepel"? Henk verteld ons ... "Men riep mij, en wellicht anderen, welleens aan met : "Hé". Ik had daaraan een hekel en antwoordde dan met: "Hé, is een afkorting van Henk of hengst. Dus als je mijn naam niet weet dan zeg je maar meneer." ... Dan krijg je dus een bijnaam. Mijn andere bijnaam was UITJE. De bekende verwijzing naar de Saksische betekenis van mijn achternaam.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 7 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog