Beginpunt

Vragen en verzoeken ...

De Zwerversraad.

Door: Cornelis van Wessel
We zoeken wat meer informatie over de zwerversraad zoals die actief was in de 60-er en 70-er jaren. Wie waren leden en wat waren de activiteiten? Voor zover ik weet speelde de zwerversraad een rol in het uitzetten en samenstellen van de opdrachten voor de eerste klas hikes. Waren dit eerste klas verkeners, SPL's, kroonverkenners, stamleden, leiders? Wie organiseerde dit, of was dit ad hoc, net als de insigne-beoordelaars in die tijd? Graag horen we van oud-zwerversraadsleden over het hoe en wat. Reageer!

Mogelijk hield de zwerversraad zich bezig met het enige insigne dat een VT-er kon behalen, het "zwerversinsigne" (o.a. met de beoordeling). Als ik me goed herinner bestond dat uit een rechthoekig groen stukje stof met daarop in gouddraad een kronkelend twijgje met aan weerszijden blaadjes. Het werd volgens mij gedragen boven op de linker VT epaulet. (Commentaar door Gert-Jan Hondelink - 170428)

Voetnoot: Tussen haakjes ... zoeken naar 'scouting' en 'zwerversraad' geeft een Googlewhack (dat was in 2014, nu niet meer dus). Helaas komt 'zwerversraad' niet voor in de van Dale. :^) Dat gaat veranderen nadat Google deze vraag gevonden heeft.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 26 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog